Studijsko putovanje u Sloveniju

U okviru Programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP) Bosna i Hercegovina, od 23.do 26.oktobra realizovana je studijska posjeta Sloveniji. Na studijskom putovanju su učestvovali i predstavnici J.P.DEP-OT- a. Osnovna svrha studijskog putovanja je bilo istraživanje novih pristupa RECP-u upoznavanjem sa uspješno realizovanim praktičnim rješenjima – uspješnim primjerima koji bi se mogli primjeniti i u BiH, ali je putovanje bilo i prilika da se kroz diskusije sa stručnjacima iz različitih oblasti, predstavnicima institucija i kolegama iz BiH razmjene korisne informacije za dalji rad.
Studijskim putovanjem je bio predviđen obilazak 10 institucija i preduzeća u Sloveniji. Tako je tokom prvog dana, 23.oktobra, bila organizovana posjeta Centru za inovacije i transfer tehnologije i Centru za energetsku efikasnost Insituta Jožef Šterfan u Ljubljani, vodećoj naučno-istraživačkoj insitutciji u Sloveniji, posjeta i obilazak postrojenja za obradu otpada u sklopu Regionalnog centra za upravljanje otpadom – RCERO u Ljubljani, kao i posjeta Solvera Lynx kompaniji u Ljubljani, u kojoj su prezentovana pamentna rješenja za energetski menadžment u industriji.
Narednog dana, 24.oktobra, organizovana je pojeta i obilazak referentnog projekta kompanije Solvera Lynx o primjeni energetskog menažmenta sa ciljem efikasnijeg iskorištenja energije u preduzeću Steklarna Hrastnik, zatim posjeta preduzeću Kronoterm u Gomilskom, gdje su predstavljena pametna rješenja za industrijsko grijanje i hlađenje, te posjeta kompaniji SESLighting u Ljubljani gdje su predtsvaljena energetski efikasna rješenja za industrijsku rasvjetu.

25. oktobra je u Privrednoj komori u Ljubljani održana match-making sesija između slovenačkih i BiH preduzeća učesnika studijskog putovanja, gdje je kroz razgovore u parovima cilj bio uspostavljanje poslovne saradnje. Nakon posjete komori, organizovana je posjeta željezari Štore Steel u Celju, gdje je preduzeće SESLighting prezentovalo efekte energetski efikasne industrijske rasvjete.
Putovanje je završeno 26. oktobra, posjetom kompaniji Esotech u Velenju koja je predstavila rješenja u oblasti tretmana otpadnih voda, otpada i prečišćavanja gasova. Tom prilikom je organizovana i posjeta postrojenju za prečišćavanje voda, Šaleški Dolini, koja radi na na bazi reverzne osmoze. Učesnici su posjetili i kompaniju Perutnina u Ptuju, gdje je organizovan obilazak postrojenja za preradu i iskorištavanje energije iz otpada.
Više o studijskom putovanju možete pogledati u Galeriji.